Az emberek többsége egyetért abban, hogy a betegségeket megelőzni, nem pedig gyógyítani kell! Sajnos a legtöbb esetben a betegségek csendben, észrevétlenül alakulnak ki évek, évtizedek alatt és mire a tünetek jelentkeznek, már túl késő!

Ezek a civilizációs betegségek vagy NCD-betegségek: non communicable diseases, magyarul a járványszerűen terjedő, nem fertőző betegségek. Hátterükben megtaláljuk a folyamatosan fennálló, sejtszintű gyulladást, amely lassan vagy gyorsabban a szervek, szervcsoportok pusztulásához vezet.

A civilizációs betegségek a világban az összhalálozás 71 %-áért felelősek, évente 41 millió halálesetért. Ebből 15 millió személy 30 és 60 év közötti!

Az NCD-k krónikus betegségek, általában hosszú ideig tartanak, genetikai, élettani, környezeti és életmódbeli tényezők befolyásolják.

Ezen betegségcsoport legnagyobb részét / 80%-át/ a szív- és érrendszeri betegségek, a rákos megbetegedések, a légzőszervi betegségek és a cukorbetegség teszik ki.

A mozgásszegény életmód, a magas kalóriatartalmú, de vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban szegény élelmiszerek, a magas cukortartalmú italok miatt felborul a szervezet egyensúlya. Ezt nevezzük metabolikus /anyagcserére ható/ kockázatnak. Meghatározó szerepe van az omega6- omega3 arány felborulásának. /Mindkettő olyan zsír, amelyet a szervezet nem tud előállítani, amelyeket a táplálékkal viszünk be, és amelyek a sejthártya építőelemei./ Ehhez kapcsolódnak egyéb rizikótényezők, mint az elhízás, a dohányzás, a drogfogyasztás /ideértve az indokolatlanul sok gyógyszerfogyasztást is/, a kezeletlen stressz, a kialvatlanság.

Azt látjuk, hogy ezek a betegségek egyre fiatalabb korban jelentkeznek, egyre több a túlsúlyos és az elhízott gyermek, a cukorbeteg fiatal, a magas vérnyomás és magas vérzsírszint egyre fiatalabb korban jelenik meg. Egyre többen küzdenek emésztési gondokkal és degeneratív betegségekkel, mint az ízületi gyulladás és egyre több az allergiás, asztmás beteg. Van még egy terület, amely szintén összefügg az életmóddal, táplálkozással, ez pedig az idegrendszeri problémák területe. Riasztóan megnőtt a viselkedési és tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek száma, egyre több ember szed szorongásoldó, antidepresszáns gyógyszert, altatót. Idegrendszeri degeneráció a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór, amely egyre nagyobb terhet ró a társadalomra.

Mit tehetünk, ha számunkra fontos a saját és a szeretteink egészsége? Hogyan érhetjük el, hogy elkerüljük ezeket a betegségeket és a szervezetünk vissza tudja fordítani a már elindult káros folyamatokat?

Legfontosabb az egyensúly visszanyerése! Fontos a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás, a cukrok és finomított élelmiszerek csökkentése, több zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a táplálékból hiányzó anyagok, az omega3, a vitaminok, ásványi anyagok pótlása megbízható forrásból származó táplálék-kiegészítővel. Fogyasszunk elegendő folyadékot, minden nap szánjunk időt a testmozgásra és hagyjuk el a káros szokásainkat!

Mindannyiunknak megvan a maga genetikai öröksége, az élettani adottsága. Azért, hogy a legjobbat kihozzuk magunkból, hogy egészséges hosszú életünk legyen, mi magunk tehetünk a legtöbbet!

Pin It on Pinterest