Nagyon sokat hallunk a vitaminokról és hogy milyen fontosak ezek a szervezet számára, de vajon tudjuk-e, melyek ezek az anyagok, hogy kerülnek be a testünkbe és miért kell a legtöbb vitamint pótolni?

Maga a szó a „vitalis amin”-ból származik.  Vitalis: az élethez fontos, amin: olyan szerves vegyület, amely nitrogént tartalmaz. Ezek olyan anyagok, amelyekre az élő szervezetnek szüksége van, de a szervezet nem tudja, vagy nem elegendő mennyiségben tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinnünk.

A vitaminok legfontosabb szerepe, hogy alapanyagként szolgálnak nagyon sok enzimnek és hormonnak, valamint képesek a sejteket érő káros szabadgyökök megkötésére, antioxidáns hatásúak. /Szabadgyök: olyan atom, ion vagy molekula, amely kémiai kapcsolatba lép a szervezet sejtjeivel és így roncsolja azokat, „eloxidálja”. Antioxidáns: megvédi a sejtet ettől a roncsolódástól./

Megkülönböztetünk zsírban és vízben oldódó vitaminokat.

Szervezetünk számára a legjobb vitaminforrások a friss gyümölcsök, zöldségek, magvak, de sok vitamin található a tejtermékekben, húsban, tojásban, halakban is.

„A” vitamin

/retinol/: zsírban oldódó vitamin, amelynek 6 alfaja létezik. Fontos az éles látáshoz, de a csont, a fogak, a bőr, a nyálkahártya épségéhez is elengedhetetlen.

A vitamin - sütőtök Hiánya: farkasvakságot, szürkületi vakságot okoz /szürkületben már nem tud a gyenge fényviszonyokhoz alkalmazkodni a szemünk/; a bőrünk szárazzá, pikkelyessé válik és a nyálkahártya sebek nehezebben gyógyulnak.

Túladagolása: mivel zsírban oldódó vitamin, előfordulhat túladagolás is. Túladagolás esetén megfigyelhető a tenyér, a talp sárgás elszíneződése, de előfordulhat vese-, vagy gyomorfájdalom, hajhullás, kedélyingadozás is.

Megtalálható: sárgarépa, sárgabarack, sütőtök, sárgadinnye, paprika, valamint az állati belsőségekben és a tengeri herkentyűkben, halakban is.

Az „A” vitamin pótlásakor csak szakember által összeállított készítményt szedjünk!

„B” vitaminok: /B1, B2, B3,B5, B6, B9, B12, B15/ vízben oldódó vitamin-csoport

Legfontosabb szerepük az idegrendszer, az immunrendszer, az emésztőrendszer és a bőr, haj, köröm védelmében van.

B1 vitamin /tiamin/ hiánya:   izomsorvadás, szívizom-betegség, keringési zavarok és idegrendszeri zavarok jelentkeznek. Súlyos esetben látjuk a beriberi nevű betegséget, amely a vázizmok leépülésével, szívizomgyengeséggel, ödémával és depresszióval jár. Alkoholizmushoz gyakran társul a B1 vitamin hiánya. Beépülését segíti a C-, az E-vitamin, más B vitaminok, a kén és a mangán.

Megtalálható a tojásban, élesztőben, sertéshúsban teljes kiőrlésű gabonákban, gabonapehelyben, karfiolban, burgonyában, narancsban.

B2 vitamin /riboflavin/ hiánya: gyerekkorban növekedési zavar, látásromlás lehet, felnőttkorban a fejbőr korpásodása, bőrproblémák, szájnyálkahártya panaszok jelentkeznek. Kismamáknak, szoptató anyukáknak és antidepresszáns gyógyszert szedőknek nagyobb mennyiségre van szüksége, mint az átlag.

B2 források: tej, sajt, tejszín, tojás, máj, vese, élesztő, sóska, spenót.

B3 vitamin /niacin/: Fontos a méregtelenítésben, a koleszterin és a nemi hormonok képződésében. Segíti az idegrendszer, az emésztőrendszer és a keringési rendszer megfelelő működését. Mérsékli, illetve megakadályozza a migrénes fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, fokozza a vérkeringést. Értágító hatású.

Hiányt okozhat az egyoldalú táplálkozás. Hiányában álmatlanság, étvágytalanság, fogyás jelentkezik. Előfordulhat bőr- és nyálkahártyagyulladás, hányás, hasmenés, demencia, pszichés és idegrendszeri zavarok.

Fő forrásai a sovány húsok, halak, máj, olajos magvak, élesztő, tojás, zöldségek, avokádó, hüvelyesek, füge, szilva.

B5 vitamin /pantoténsav/ hiánya elég ritka, mert nagyon sok élelmiszerben előfordul. Gyakran alkoholizmus miatt, cukorbetegség vagy felszívódási zavar miatt, illetve hosszú antibiotikum kúra után kialakulhat B5 vitaminhiány, melynek tünetei depresszió, fáradtság, izomfájdalmak, immungyengeség, a kéz és a láb ujjainak bizsergése, zsibbadása.

Fő forrásai az állati termékek, hús, hal, tej, tojás, a növények közül gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök, olajos magvak.

B6 vitamin /piridoxin, piridoxál, piridoxamin/ hiánya esetén  nyelv- és ínygyulladás, érzészavar, gyengeség, epilepszia-szerű görcsök, bőr és ideggyulladás, vérszegénység léphet fel. Szerepe van a terhességi hányinger csillapításában is.

Megtalálható a marhamájban, lazacban, tonhalban, burgonyában, gabonafélékben, gyümölcsökben és zöldségekben.

B9 vitamin /folsav/ vagy magzatvédő vitamin hiánya esetén bél- és nyelvgyulladás, étvágytalanság, fejfájás, memóriaromlás, hangulatingadozás jelentkezhet. Fontos szerepet játszik a vérképzésben, a magzat idegrendszeri fejlődésében, a haj növekedésében és védelmet nyújt parazita-fertőzés ellen.

Forrásai a máj, vese, tej, tejtermékek, citrom, grapefruit, mazsola, káposzta.

B12 vitamin /cianokobalamin/ hiányában vérszegénység lehet, gyomor-, bélrendszeri és idegrendszeri panaszok jelentkeznek.

Főleg állati eredetű táplálékban található meg.

B2, B6, B12 vitaminok hiánya felelős lehet a fáradtságért, a bőr- és nyálkahártya sápadtságáért, idegrendszeri zavarok kialakulásáért, jelentkezhet fejfájás, szédülés, émelygés, nyelési zavarok vagy hasfájás.

B15 vitamin /pangaminsav/: elősegíti a sejtek, szövetek oxigénellátottságát, csökkenti a máj elzsírosodását és a vér koleszterin-szintjét, elmulasztja a fáradtságot. Megtalálható a sörélesztőben, teljes kiőrlésű gabonákban és a májban. Hiánybetegségeit még kutatják.

Ételek, melyek B vitaminban gazdagok: hús, máj, tojás, élesztő, tej és tejtermékek, búzakorpa, spenót, zöld leveles zöldségek, lazac, bab és más hüvelyesek.

C-vitamin

A C-vitamin /aszkorbinsav/ vízben oldódó vitamin, és mivel a szervezetünk nem tudja előállítani, élelmiszerekből és vitaminpótlással kell bevinnünk. Segíti a sebgyógyulást, a fogak és csontok fejlődését, erősíti az immunrendszerünket. Hiányában fogínyvérzés, szájnyálkahártya fekélyek, bőr- és izombevérzések jelentkeznek, súlyos esetben skorbut is kialakulhat. /Skorbut: tengerész-betegség: étvágytalanság, kimerültség, fogyás majd lassú sebgyógyulás, ízületi bevérzések, foglazulás és fogelvesztés végül gyulladások, vérzések majd a beteg nagy fájdalmak között hal meg. / A C-vitamin erős antioxidáns, véd a daganat kialakulása ellen. Friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazzák a C vitamint.

D-vitamin

D-vitamin /D hormon vagy kalciferol/ több zsírban oldódó vitamin. A D vitamint szervezetünk napfény hatására elő tudja állítani. Legmagasabb biológiai értéke a D3 vitaminnak van. D vitamin szükséges a csontfejlődéshez, a fogak egészséges kialakulásához. Szerepe van a kalcium és a foszfor felszívódásában, bizonyos daganatok megelőzésében, a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek ,valamint a Parkinson-kór megelőzésében. Hiányában gyermekeknél angolkór, felnőtteknél csontlágyulás, csontritkulás,  fogromlás, izomgörcs jelentkezik.

E-vitamin

E-vitamin /alfa-tokoferol/: erős antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, amely véd a daganatok kialakulásától és lassítja a sejtek öregedését. Fizikai munka vagy intenzív sportolás során szintén felszabadulnak szabadgyökök, ezek közömbösítésében is szerepe van az E vitaminnak. Védi a szívet és az agyat, megelőzi az Alzheimer-kór kialakulását. Erősíti az immunrendszert, gyorsítja a sebgyógyulást. E vitamin hiánya esetén férfiaknál csökken a nemi aktivitás, nőknél előfordulhat a magzat károsodása. Légszennyezettségnek kitett személynek érdemes E-vitamint szednie a károk csökkentésére.

E-vitamin forrása a növényi olajok, búza- és egyéb gabonacsírák, mogyoró, mandula, édesburgonya, hús, máj, tojás. Mivel a szervezetben rövid ideig tárolódik, pótlása mindenképpen ajánlott.

F vitaminok

F vitaminok vagy telítetlen zsírsavak: ezek nem a hagyományos értelemben vett vitaminok, mert nagyobb mennyiség bevitelére van szükség. Ezek azok az esszenciális zsírsavak, melyeket a szervezetünk nem tud előállítani, a táplálékkal juttatjuk be és mivel a sejthártya felépítésében játszanak szerepet, minden sejtünk működésére hatással vannak. Az esszenciális zsírsavak táplálkozástani jelentősége kimagasló. Az omega-3 zsírsavak segítik a szív- és érrendszerünk megfelelő működését, csökkentik a koleszterin- és trigliceridszintet, a vérnyomást és a pulzusszámot. Gátolhatják a koleszterinlerakódást, ezáltal az érelmeszesedés kialakulását. Csökkenthetik a vérrögök kialakulását és a szívroham kockázatát. Fogyasztásuk révén javul a vérkeringés, ezáltal a szövetek oxigénellátottsága is. A védekező rendszerünket is hatékonyan támogatják, erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak nekik (például ízületi gyulladás esetén). Egészségesen tartják a bőrt és a nyálkahártyát, gyorsabb a sebgyógyulási folyamat. Fontos szerepük van a zsíranyagcserében, segítik a telített zsírsavak elégetését. Szükség van rájuk az egészséges fejlődéshez és növekedéshez, az idegrendszer megfelelő működéséhez. Kutatások folynak rákmegelőző jótékony hatásuk vizsgálatára. A cukorbetegség szövődményeinek kialakulását is csökkenthetik.

Omega3 hiány esetén gyengül az immunrendszer, nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, növekszik a sebgyógyulás ideje, a bőr szárazzá, ekcémássá vagy pattanásossá válhat.

Túlzott bevitele testsúly-növekedéshez vezethet, mert magas a zsírsavak energia-tartalma.

A különböző tengeri halak, a lazac, a tonhal, a makréla, a hering, a szardínia és a szardella sok omega3 zsírsavat tartalmaznak a tengeri plankton és alga fogyasztása miatt. Növényeink közül a len, a repce és az olíva tartalmaz sok omega3-at. Felszívódását segíti az E-vitamin, a B6 vitamin, a cink és a magnézium.

H-vitamin

H-vitamin /biotin, koenzim R/ vízben oldódó kéntartalmú vitamin.

Szükséges a szénhidrát-, a zsír- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr egészségének és szépségének megőrzéséhez, valószínűleg lassítja az őszülést és a kopaszodást, enyhítheti az izomfájdalmakat.

Hiánya esetén jelentkezhet bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, előfordul étvágytalanság, zsíranyagcsere-zavar, izomfájdalom.

Sok biotint tartalmaz a máj, vese, tojássárgája, tej, tejtermékek, zöldségfélék, hüvelyesek, dió, sörélesztő. Hatását erősíti a B2, a B6, az A vitamin és a niacin /B3 vitamin/.

Felszívódását gátolják különböző tartósítószerek, ösztrogéntartalmú gyógyszerek és az alkohol.

K-vitamin

K-vitamin: zsírban oldódó vitamin, amely nagyon fontos szerepet játszik a véralvadásban. Hiányában vérzékenység lép fel, ezt okozhatja egyoldalú táplálkozás, hosszú antibiotikum- kezelés, bélgyulladás.

A K1 vitamin főként zöld leveles növényekben található, mint a brokkoli, spenót, kel, sóska, káposzta, emellett a tejben, tejtermékekben és a májban.

A K-vitamin másik része a bélrendszerben keletkezik, különböző előanyagokból a bélbaktériumok állítják elő.

Pótlása újszülöttek esetében szükséges, mert az ő bélbaktériumaik még nem fejlődtek ki. K-vitamin pótlása ajánlott súlyos májelégtelenségben, felszívódási zavarokban, a bélflóra károsodásakor és tartós intravénás táplálás esetén.

A K vitamin bevitelére oda kell figyelniük azoknak, akik véralvadásgátló gyógyszereket szednek, mert a vitamin ellensúlyozza a gyógyszer hatását. Nagy mennyiségű A-vitamin gátolja a K vitamin felszívódását. A terhesség utolsó heteiben kerülni kell az alkalmazását.

 

 

P-vitamin

P-vitamin /bioflavonoidok/: vízben oldódó C-vitamin komplex. Nevét onnan kapta, hogy szabályozza a kiserek áteresztő-képességét és a C-vitaminnal együtt biztosítja a kötőszövetek egészségét.

Erős antioxidáns hatású, véd a fertőzésektől, gátolja a fogínyvérzést, segíti a véraláfutások, sportsérülések, zúzódások gyógyulását. Biztosítja a hajszálerek rugalmasságát, segít csökkenteni a női változókori hőhullámokat. Túl nagy adag fogyasztása hasmenést okoz.

Megtalálható a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsökben, mint a citrom, narancs, grapefruit, fekete ribizli, cseresznye, sárgabarack, szeder, paprika, csipkebogyó. Főzés és fény hatására bomlik.

 

Láthatjuk, hogy a vitaminok milyen fontos szerepet játszanak a szervezet működésében, hiányuk nagyon sokféle betegség kialakulásához vezethet. Nagyon fontos, hogy pótoljuk a vitaminokat és olyan vitaminkészítményt fogyasszunk, amelyet szakember állított össze. A vitaminkészítménynek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a vitaminokat és olyan arányban, hogy azok segítsék egymás felszívódását, ez a szinergia.

Vegyes és változatos étkezéssel, a vitaminok pótlásával és helyes életmód kialakításával nagyon sokat tehetünk az egészségünkért, a fiatalságunkért!

Pin It on Pinterest