Nagyon sokat hallunk a vitaminokról és hogy milyen fontosak ezek a szervezet számára, de vajon tudjuk-e, melyek ezek az anyagok, hogy kerülnek be a testünkbe és miért kell a legtöbb vitamint pótolni?
Maga a szó a „vitalis amin”-ból származik. Vitalis: az élethez fontos, amin: olyan szerves vegyület, amely nitrogént tartalmaz. Ezek olyan anyagok, amelyekre az élő szervezetnek szüksége van, de a szervezet nem tudja, vagy nem elegendő mennyiségben tudja előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinnünk.
A vitaminok legfontosabb szerepe, hogy alapanyagként szolgálnak nagyon sok enzimnek és hormonnak, valamint képesek a sejteket érő káros szabadgyökök megkötésére, antioxidáns hatásúak. /Szabadgyök: olyan atom, ion vagy molekula, amely kémiai kapcsolatba lép a szervezet sejtjeivel és így roncsolja azokat, „eloxidálja”. Antioxidáns: megvédi a sejtet ettől a roncsolódástól./
Megkülönböztetünk zsírban és vízben oldódó vitaminokat.
Szervezetünk számára a legjobb vitaminforrások a friss gyümölcsök, zöldségek, magvak, de sok vitamin található a tejtermékekben, húsban, tojásban, halakban is.
„A” vitamin
/retinol/: zsírban oldódó vitamin, amelynek 6 alfaja létezik. Fontos az éles látáshoz, de a csont, a fogak, a bőr, a nyálkahártya épségéhez is elengedhetetlen.
Túladagolása: mivel zsírban oldódó vitamin, előfordulhat túladagolás is. Túladagolás esetén megfigyelhető a tenyér, a talp sárgás elszíneződése, de előfordulhat vese-, vagy gyomorfájdalom, hajhullás, kedélyingadozás is.
Megtalálható: sárgarépa, sárgabarack, sütőtök, sárgadinnye, paprika, valamint az állati belsőségekben és a tengeri herkentyűkben, halakban is.
Az „A” vitamin pótlásakor csak szakember által összeállított készítményt szedjünk!
„B” vitaminok: /B1, B2, B3,B5, B6, B9, B12, B15/ vízben oldódó vitamin-csoport
Legfontosabb szerepük az idegrendszer, az immunrendszer, az emésztőrendszer és a bőr, haj, köröm védelmében van.
B1 vitamin /tiamin/ hiánya: izomsorvadás, szívizom-betegség, keringési zavarok és idegrendszeri zavarok jelentkeznek. Súlyos esetben látjuk a beriberi nevű betegséget, amely a vázizmok leépülésével, szívizomgyengeséggel, ödémával és depresszióval jár. Alkoholizmushoz gyakran társul a B1 vitamin hiánya. Beépülését segíti a C-, az E-vitamin, más B vitaminok, a kén és a mangán.
Megtalálható a tojásban, élesztőben, sertéshúsban teljes kiőrlésű gabonákban, gabonapehelyben, karfiolban, burgonyában, narancsban.
B2 vitamin /riboflavin/ hiánya: gyerekkorban növekedési zavar, látásromlás lehet, felnőttkorban a fejbőr korpásodása, bőrproblémák, szájnyálkahártya panaszok jelentkeznek. Kismamáknak, szoptató anyukáknak és antidepresszáns gyógyszert szedőknek nagyobb mennyiségre van szüksége, mint az átlag.
B2 források: tej, sajt, tejszín, tojás, máj, vese, élesztő, sóska, spenót.
B3 vitamin /niacin/: Fontos a méregtelenítésben, a koleszterin és a nemi hormonok képződésében. Segíti az idegrendszer, az emésztőrendszer és a keringési rendszer megfelelő működését. Mérsékli, illetve megakadályozza a migrénes fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, fokozza a vérkeringést. Értágító hatású.
Hiányt okozhat az egyoldalú táplálkozás. Hiányában álmatlanság, étvágytalanság, fogyás jelentkezik. Előfordulhat bőr- és nyálkahártyagyulladás, hányás, hasmenés, demencia, pszichés és idegrendszeri zavarok.
Fő forrásai a sovány húsok, halak, máj, olajos magvak, élesztő, tojás, zöldségek, avokádó, hüvelyesek, füge, szilva.
B5 vitamin /pantoténsav/ hiánya elég ritka, mert nagyon sok élelmiszerben előfordul. Gyakran alkoholizmus miatt, cukorbetegség vagy felszívódási zavar miatt, illetve hosszú antibiotikum kúra után kialakulhat B5 vitaminhiány, melynek tünetei depresszió, fáradtság, izomfájdalmak, immungyengeség, a kéz és a láb ujjainak bizsergése, zsibbadása.
Fő forrásai az állati termékek, hús, hal, tej, tojás, a növények közül gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök, olajos magvak.
B6 vitamin /piridoxin, piridoxál, piridoxamin/ hiánya esetén nyelv- és ínygyulladás, érzészavar, gyengeség, epilepszia-szerű görcsök, bőr és ideggyulladás, vérszegénység léphet fel. Szerepe van a terhességi hányinger csillapításában is.
Megtalálható a marhamájban, lazacban, tonhalban, burgonyában, gabonafélékben, gyümölcsökben és zöldségekben.
B9 vitamin /folsav/ vagy magzatvédő vitamin hiánya esetén bél- és nyelvgyulladás, étvágytalanság, fejfájás, memóriaromlás, hangulatingadozás jelentkezhet. Fontos szerepet játszik a vérképzésben, a magzat idegrendszeri fejlődésében, a haj növekedésében és védelmet nyújt parazita-fertőzés ellen.
Forrásai a máj, vese, tej, tejtermékek, citrom, grapefruit, mazsola, káposzta.
B12 vitamin /cianokobalamin/ hiányában vérszegénység lehet, gyomor-, bélrendszeri és idegrendszeri panaszok jelentkeznek.
Főleg állati eredetű táplálékban található meg.
B2, B6, B12 vitaminok hiánya felelős lehet a fáradtságért, a bőr- és nyálkahártya sápadtságáért, idegrendszeri zavarok kialakulásáért, jelentkezhet fejfájás, szédülés, émelygés, nyelési zavarok vagy hasfájás.
B15 vitamin /pangaminsav/: elősegíti a sejtek, szövetek oxigénellátottságát, csökkenti a máj elzsírosodását és a vér koleszterin-szintjét, elmulasztja a fáradtságot. Megtalálható a sörélesztőben, teljes kiőrlésű gabonákban és a májban. Hiánybetegségeit még kutatják.
Ételek, melyek B vitaminban gazdagok: hús, máj, tojás, élesztő, tej és tejtermékek, búzakorpa, spenót, zöld leveles zöldségek, lazac, bab és más hüvelyesek.
C-vitamin
D-vitamin
E-vitamin
E-vitamin forrása a növényi olajok, búza- és egyéb gabonacsírák, mogyoró, mandula, édesburgonya, hús, máj, tojás. Mivel a szervezetben rövid ideig tárolódik, pótlása mindenképpen ajánlott.
F vitaminok
F vitaminok vagy telítetlen zsírsavak: ezek nem a hagyományos értelemben vett vitaminok, mert nagyobb mennyiség bevitelére van szükség. Ezek azok az esszenciális zsírsavak, melyeket a szervezetünk nem tud előállítani, a táplálékkal juttatjuk be és mivel a sejthártya felépítésében játszanak szerepet, minden sejtünk működésére hatással vannak. Az esszenciális zsírsavak táplálkozástani jelentősége kimagasló. Az omega-3 zsírsavak segítik a szív- és érrendszerünk megfelelő működését, csökkentik a koleszterin- és trigliceridszintet, a vérnyomást és a pulzusszámot. Gátolhatják a koleszterinlerakódást, ezáltal az érelmeszesedés kialakulását. Csökkenthetik a vérrögök kialakulását és a szívroham kockázatát. Fogyasztásuk révén javul a vérkeringés, ezáltal a szövetek oxigénellátottsága is. A védekező rendszerünket is hatékonyan támogatják, erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatást is tulajdonítanak nekik (például ízületi gyulladás esetén). Egészségesen tartják a bőrt és a nyálkahártyát, gyorsabb a sebgyógyulási folyamat. Fontos szerepük van a zsíranyagcserében, segítik a telített zsírsavak elégetését. Szükség van rájuk az egészséges fejlődéshez és növekedéshez, az idegrendszer megfelelő működéséhez. Kutatások folynak rákmegelőző jótékony hatásuk vizsgálatára. A cukorbetegség szövődményeinek kialakulását is csökkenthetik.
Túlzott bevitele testsúly-növekedéshez vezethet, mert magas a zsírsavak energia-tartalma.
A különböző tengeri halak, a lazac, a tonhal, a makréla, a hering, a szardínia és a szardella sok omega3 zsírsavat tartalmaznak a tengeri plankton és alga fogyasztása miatt. Növényeink közül a len, a repce és az olíva tartalmaz sok omega3-at. Felszívódását segíti az E-vitamin, a B6 vitamin, a cink és a magnézium.
H-vitamin
H-vitamin /biotin, koenzim R/ vízben oldódó kéntartalmú vitamin.
Szükséges a szénhidrát-, a zsír- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr egészségének és szépségének megőrzéséhez, valószínűleg lassítja az őszülést és a kopaszodást, enyhítheti az izomfájdalmakat.
Hiánya esetén jelentkezhet bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, előfordul étvágytalanság, zsíranyagcsere-zavar, izomfájdalom.
Sok biotint tartalmaz a máj, vese, tojássárgája, tej, tejtermékek, zöldségfélék, hüvelyesek, dió, sörélesztő. Hatását erősíti a B2, a B6, az A vitamin és a niacin /B3 vitamin/.
Felszívódását gátolják különböző tartósítószerek, ösztrogéntartalmú gyógyszerek és az alkohol.


K-vitamin
K-vitamin: zsírban oldódó vitamin, amely nagyon fontos szerepet játszik a véralvadásban. Hiányában vérzékenység lép fel, ezt okozhatja egyoldalú táplálkozás, hosszú antibiotikum- kezelés, bélgyulladás.
A K1 vitamin főként zöld leveles növényekben található, mint a brokkoli, spenót, kel, sóska, káposzta, emellett a tejben, tejtermékekben és a májban.
Pótlása újszülöttek esetében szükséges, mert az ő bélbaktériumaik még nem fejlődtek ki. K-vitamin pótlása ajánlott súlyos májelégtelenségben, felszívódási zavarokban, a bélflóra károsodásakor és tartós intravénás táplálás esetén.
A K vitamin bevitelére oda kell figyelniük azoknak, akik véralvadásgátló gyógyszereket szednek, mert a vitamin ellensúlyozza a gyógyszer hatását. Nagy mennyiségű A-vitamin gátolja a K vitamin felszívódását. A terhesség utolsó heteiben kerülni kell az alkalmazását.
P-vitamin
Erős antioxidáns hatású, véd a fertőzésektől, gátolja a fogínyvérzést, segíti a véraláfutások, sportsérülések, zúzódások gyógyulását. Biztosítja a hajszálerek rugalmasságát, segít csökkenteni a női változókori hőhullámokat. Túl nagy adag fogyasztása hasmenést okoz.
Megtalálható a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsökben, mint a citrom, narancs, grapefruit, fekete ribizli, cseresznye, sárgabarack, szeder, paprika, csipkebogyó. Főzés és fény hatására bomlik.
Láthatjuk, hogy a vitaminok milyen fontos szerepet játszanak a szervezet működésében, hiányuk nagyon sokféle betegség kialakulásához vezethet. Nagyon fontos, hogy pótoljuk a vitaminokat és olyan vitaminkészítményt fogyasszunk, amelyet szakember állított össze. A vitaminkészítménynek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a vitaminokat és olyan arányban, hogy azok segítsék egymás felszívódását, ez a szinergia.
Vegyes és változatos étkezéssel, a vitaminok pótlásával és helyes életmód kialakításával nagyon sokat tehetünk az egészségünkért, a fiatalságunkért!