Mi az elhízás?

elhízás, túlsúly - mi az elhízás Akkor beszélünk elhízásról, amikor egy személy testtömege 20%-kal nagyobb, mint az ideális. Az ideális testsúlyt a testtömeg index kiszámolásával kapjuk meg. A személy kilogrammban megadott testsúlyát elosztjuk a méterben megadott testmagasság négyzetével.  Pl. ha 80kg a testsúlyod és 1,67m magas vagy, akkor = 28,69 a testtömeg indexed.

Ha ez az érték kevesebb, mint 18, akkor az illető kórosan  sovány, ha 18,5-25 között van, akkor normál testsúlyú, 25-30 között túlsúlyos, 30-35 között enyhe elhízásról, 35-40 között közepes elhízásról, és 40 fölött súlyos elhízásról beszélünk.

Természetesen itt figyelembe kell vennünk, hogy nő vagy férfi az illető, valamint hogy milyen a csontozata és hogy sportoló-e.

Az elhízás jelentős rizikófaktor számos betegség kialakulásában: érelmeszesedés, magas vérnyomás, koszorúér-betegségek, agyér-katasztrófa, érelzáródás, cukorbetegség, rák, ízületi betegségek, köszvény, alvási apnoe /alvási légzéskimaradás/, epehólyag-betegségek, csökkent gyógyulási hajlam, valamint depresszió és öngyilkossági hajlam.

Az elhízás hátterében lehetnek betegségek, de legtöbb esetben a helytelen életmód miatt alakul ki: a bevitt kalória több, mint a fizikai aktivitással felhasznált kalória.

elhízás, túlsúly - BMI index A kép mégsem ilyen egyszerű, hiszen látható, hogy bizonyos családokban sokkal több az elhízott ember és az ikerkutatások is azt mutatták, hogy genetikai hajlam is befolyásolja a testsúly alakulását.

Nagy a jelentősége a környezeti tényezőknek, családi, társasági szokásoknak, hogy mit és mennyit eszünk és iszunk.

Vannak olyan népek, pl. Afrikában, ahol csak a kövér nők számítanak szépnek, mert a kövérség a termékenység és gazdagság jelképe.

Érdekes megfigyelni, hogy olyan népcsoportok, amelyek hosszú évszázadokon keresztül nem éltek jólétben /pl. az afroamerikai nők vagy Magyarországon a cigányok/, jólétbe kerülve sokkal nagyobb arányban híznak el.

elhízás, túlsúly Pszichés tényezők: sokaknál a stressz, a túlterheltség, a depresszió vagy az önértékelési zavar kompenzálására alakul ki evéskényszer, nagyon gyakran túlzott édességfogyasztás, ami az elhízás fokozódásával egyre jobban ront a helyzeten.

Formailag megkülönböztetünk alma /férfias/ és körte /nőies/ típusú elhízást.

Vannak olyan betegségek, amelyekhez kisebb-nagyobb elhízás társul:

  • Metabolikus X szindróma /az anyagcsere felborulásával kialakuló tünetegyüttes/
  • Policisztás ovarium-szindróma /nőknél a férfi nemi hormon túlsúlya miatt kialakuló betegség, több tünettel/
  • Cushing-szindróma /mellékvesekéreg-hormon túltermelődése/
  • Inzulinoma /inzulintermelő daganat/
  • Pajzsmirigy-elégtelenség
  • Központi idegrendszeri betegségek /gyulladás, daganat, érbetegség/

elhízás, túlsúly - fontos, hogy mit eszünk Az elhízás a szervezetünkben kialakuló krónikus gyulladás egyik fő oka is. A zsírszövet gyulladásserkentő hormonokat /adipocitokineket/ választ ki. A krónikus gyulladás  minden civilizációs betegség hátterében megtalálható. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy a gyulladáscsökkentő étrend súlycsökkentő hatású.

Az elhízás kezelésében az alapbetegség gyógyítása, a testsúly normalizálása, a szövődmények megszüntetése és egy fenntartható életmód kialakítása a cél.

A fogyás mértékének meghatározásakor fontos, hogy reális, elérhető célt tűzzünk ki, hogy ne okozzon csalódást. A táplálék összeállításánál ügyeljünk arra, hogy ne csússzunk át mennyiségi éhezésbe, fogyasszunk megfelelő fehérjét, sok folyadékot, pótoljuk a vitaminokat, ásványi anyagokat! A megfelelő minőségű omega3 pótlásával a gyulladást megszüntethetjük. A mozgás beépítése fokozatosan történjen, a szervezet túlterhelése nélkül. Ahogy a fogyás elindul, a mozgás mennyiségét is növelhetjük!

elhízás, túlsúly - életmód A túlsúly kezelésénél egyszerűbb a megelőzés! Ez már csecsemőkorban kezdődik, a baba számára legideálisabb anyatejjel. A szoptatott csecsemők később  kevésbé hajlamosak elhízásra, mint a tápszeres csecsemők, és a fertőzésekkel szemben is ellenállóbbak. Kisgyermek korban kerüljük a túlzott édességfogyasztást, inkább a gyümölcshöz szoktassuk őket. Már ebben a korban fontos a mozgás, amelynek a szeretete egész életen át megmaradhat.

Felnőttkorban a fizikai aktivitás mellett ügyeljünk a táplálék mennyiségére és minőségére, a megfelelő vitaminpótlásra!

A fogyókúra csak ritkán sikeres, mert főként, ha koplalással, lemondással és szenvedéssel van összekötve, ez hosszú távon fenntarthatatlan, a túlsúly nagyon rövid idő alatt visszarakódik a normál étkezéshez való visszatéréskor és veszélyes is, szívmegállást okozhat. Megoldás az életmódváltás, a gyulladáscsökkentő étkezés, az értékes tápanyagok, vitaminok és mikrotápanyagok bevitele és a több mozgás.

Jelentkezz a keddi online előadásra
témája: Elhízás, csak egy döntés?

 

Pin It on Pinterest