Mi az elhízás?
Ha ez az érték kevesebb, mint 18, akkor az illető kórosan sovány, ha 18,5-25 között van, akkor normál testsúlyú, 25-30 között túlsúlyos, 30-35 között enyhe elhízásról, 35-40 között közepes elhízásról, és 40 fölött súlyos elhízásról beszélünk.
Természetesen itt figyelembe kell vennünk, hogy nő vagy férfi az illető, valamint hogy milyen a csontozata és hogy sportoló-e.
Az elhízás jelentős rizikófaktor számos betegség kialakulásában: érelmeszesedés, magas vérnyomás, koszorúér-betegségek, agyér-katasztrófa, érelzáródás, cukorbetegség, rák, ízületi betegségek, köszvény, alvási apnoe /alvási légzéskimaradás/, epehólyag-betegségek, csökkent gyógyulási hajlam, valamint depresszió és öngyilkossági hajlam.
Az elhízás hátterében lehetnek betegségek, de legtöbb esetben a helytelen életmód miatt alakul ki: a bevitt kalória több, mint a fizikai aktivitással felhasznált kalória.
Nagy a jelentősége a környezeti tényezőknek, családi, társasági szokásoknak, hogy mit és mennyit eszünk és iszunk.
Vannak olyan népek, pl. Afrikában, ahol csak a kövér nők számítanak szépnek, mert a kövérség a termékenység és gazdagság jelképe.
Érdekes megfigyelni, hogy olyan népcsoportok, amelyek hosszú évszázadokon keresztül nem éltek jólétben /pl. az afroamerikai nők vagy Magyarországon a cigányok/, jólétbe kerülve sokkal nagyobb arányban híznak el.
Formailag megkülönböztetünk alma /férfias/ és körte /nőies/ típusú elhízást.
Vannak olyan betegségek, amelyekhez kisebb-nagyobb elhízás társul:
- Metabolikus X szindróma /az anyagcsere felborulásával kialakuló tünetegyüttes/
- Policisztás ovarium-szindróma /nőknél a férfi nemi hormon túlsúlya miatt kialakuló betegség, több tünettel/
- Cushing-szindróma /mellékvesekéreg-hormon túltermelődése/
- Inzulinoma /inzulintermelő daganat/
- Pajzsmirigy-elégtelenség
- Központi idegrendszeri betegségek /gyulladás, daganat, érbetegség/
Az elhízás kezelésében az alapbetegség gyógyítása, a testsúly normalizálása, a szövődmények megszüntetése és egy fenntartható életmód kialakítása a cél.
A fogyás mértékének meghatározásakor fontos, hogy reális, elérhető célt tűzzünk ki, hogy ne okozzon csalódást. A táplálék összeállításánál ügyeljünk arra, hogy ne csússzunk át mennyiségi éhezésbe, fogyasszunk megfelelő fehérjét, sok folyadékot, pótoljuk a vitaminokat, ásványi anyagokat! A megfelelő minőségű omega3 pótlásával a gyulladást megszüntethetjük. A mozgás beépítése fokozatosan történjen, a szervezet túlterhelése nélkül. Ahogy a fogyás elindul, a mozgás mennyiségét is növelhetjük!
Felnőttkorban a fizikai aktivitás mellett ügyeljünk a táplálék mennyiségére és minőségére, a megfelelő vitaminpótlásra!
A fogyókúra csak ritkán sikeres, mert főként, ha koplalással, lemondással és szenvedéssel van összekötve, ez hosszú távon fenntarthatatlan, a túlsúly nagyon rövid idő alatt visszarakódik a normál étkezéshez való visszatéréskor és veszélyes is, szívmegállást okozhat. Megoldás az életmódváltás, a gyulladáscsökkentő étkezés, az értékes tápanyagok, vitaminok és mikrotápanyagok bevitele és a több mozgás.
Jelentkezz a keddi online előadásra
témája: Elhízás, csak egy döntés?