az elhízás pszichológiai háttere - nem csak esztétikai problém Az elhízás elsősorban nem esztétikai probléma, hiszen látjuk, hogy vannak társadalmak, ahol kifejezetten a „kerek formájú” lányokat, asszonyokat találják szépnek, és a történelem során is sokat változott az ideál. Gondoljunk csak a rubensi formákra vagy VIII. Henrik angol király „tekintélyes” megjelenésére.

A XX század végén egyre inkább irányadó lett, hogy a manökenek vékonyak, a férfiideálok pedig kockahasú, kigyúrt, sportos fickók.

Ugyanakkor az orvosi statisztikák azt mutatják, hogy egyre több a túlsúlyos, elhízott ember és egyre fiatalabb korban jelenik meg ez a probléma. Az a kisgyermek, aki pocakos és esélye sincs tornaórán a normát teljesíteni, a gúnyolódás középpontjába kerül és súlyos lelki traumát szerez. Az a fiatal anyuka, aki a gyermekszülés után otthon marad 20-30 kg súlyfelesleggel, miközben a férje a munkahelyén karcsú kolléganőkkel van körülvéve, joggal aggódik, hogy nehéz küzdelem lesz a házasságát megtartani. A túlsúlyos, elhízott emberek könnyebben kerülnek hátrányba a társadalomban. Ráadásul a sokféle fogyókúra miatt, amelyek lehet, hogy ideiglenesen hoznak változást, de többnyire csak rosszabbítják a helyzetet, kudarcélményeket gyűjtenek ezek az emberek. Ez pszichésen megterhelő és minél inkább elveszíti valaki az önbizalmát, annál depressziósabbá válik, amit gyakran túlevéssel kompenzál és már kész is az ördögi kör!

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a kutatók egyre több irányból vizsgálják az összefüggéseket és a lehetséges megoldásokat. Kimutatták, hogy a bélrendszerben élő baktériumok egyensúlyának felborulása szintén testsúly-gyarapodást okoz, de a depresszió is összefüggésben van a mikrobiom /bélbaktérium-rendszer/ összetételének negatív irányú eltolódásával. Egyre több vizsgálat eredményét összefoglalva a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az egyensúly visszaállításával nagy lökést adunk a szervezetünknek, hogy el tudjuk érni a normál testsúlyt és le tudjuk győzni a depressziót.

Az elhízás és a túlsúly nagyon gyakran vezet egyéb betegségek megjelenéséhez is. Ezek a magas vérnyomás, a cukorbetegség, szív- és érrendszeri elváltozások, emésztőrendszeri betegségek, izom- és ízületi panaszok, a hormonháztartás felborulása, különböző bőrbetegségek és még hosszan lehet sorolni.

elhízás pszichés háttere - depresszió Már több, mint 20 éve arra irányulnak a vizsgálatok, hogy kimutassák, mi a közös ezekben a betegségekben. Mindben megtalálható a folyamatosan fennálló, lassú gyulladás, amely hónapok, évek esetleg évtizedek alatt észrevétlenül elpusztítja a szerveinket, szervrendszereinket. Mi befolyásolja a gyulladás kialakulását? Nagyon sok tényező szerepet játszik a gyulladásos folyamatokban, de leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy az omega6 – omega3 zsírsavak egyensúlyának felborulása, a kevés omega3 bevitel beindítja és fenntartja a krónikus gyulladást. Az omega3 hiány kihat az agyi és az idegrendszeri működésre, hiszen idegsejtjeink, agysejtjeink nagyon sok zsírt tartalmaznak. Az omega3 hiány következtében kialakul a depresszió és egyéb idegrendszeri panaszok.

Mit tehetünk, hogyan fordíthatjuk vissza ezeket a folyamatokat? Pótoljuk az omega3 zsírsavakat, válasszunk olyan készítményt, amely bizonyítottan hatékony és beépül a sejtjeinkbe! Állítsuk vissza a bélrendszerben élő baktériumok egyensúlyát és ezzel már sokat tettünk a depresszió kialakulása ellen.

Ahhoz, hogy visszanyerjük csinos alakunkat, életmód-váltásra van szükség, egy hosszú távon, szenvedés-mentesen fentartható életmódra. Kis lépésenként, apró változtatásokkal sikert érünk el!

Pin It on Pinterest