A család legnagyobb ajándéka a gyermek, és minden szülő legfőbb törekvése, hogy egészséges, okos következő generációt neveljen.
Miért látjuk mégis azt, hogy a statisztikák egyre romló adatokat mutatnak?
Melyek azok az okok, amelyek ahhoz vezetnek, hogy egyre több gyermek szenved különböző krónikus betegségektől, egyre több gyermek szed gyógyszert?
A Semmelweis Egyetem készített egy felmérést Budapesten 10-18 éves diákok között, mellyel a gyerekek fájdalomcsillapító gyógyszerszedési szokásait vizsgálta. Az eredmény azt mutatta, hogy a vizsgálatot megelőző hat hónapban a fiatalok 78%-a szedett valamilyen gyógyszert és a gyerekek 48%-a rendszeresen szed gyógyszert. Leggyakoribb panasz a fejfájás és az ízületi fájdalmak.
Egy amerikai tanulmány szerint, melyet a magyar Mars alapítvány az autistákért osztott meg, 2004-től 2018-ig az autizmussal diagnosztizált gyermekek száma 2,5-szeresére nőtt Amerikában, de a világ többi részén is drasztikusan megnőtt a számuk.
Jelentős problémát jelent a társadalomban és a családban a tanulási, viselkedési nehézségekkel küzdő gyermek, megnövekedett az allergiás, asztmás esetek száma, egyre több az ételallergia és a legszomorúbb, hogy növekedett a gyermekkori rákos esetek száma.
A gyermekkori elhízást vagy túlsúlyt nagyon sokan nem tekintik betegségnek, azt gondolva, hogy „majd kinövi a gyerek”. Az elhízás nem csak esztétikai kérdés, hanem sok kóros szövődmény kialakulásáért felelős: szív- és érrendszeri panaszok, cukorbetegség, zsírmáj, ízületi és emésztési gondok valamint depresszióra való hajlam.

Mi áll ennek a jelenségnek a hátterében és mit tehetünk?

Gyermekeink egészsége - gyerekek alszanak Az 1960-as évektől rohamos fejlődést látunk a technika terén. Gyorsabb közlekedési eszközök, mindenhová autóval, busszal megyünk, már a 1. emeletre is liftet használunk, rengeteget ülünk a laptop, a tévé előtt és nem séta közben beszélgetünk a barátainkkal, hanem a fotelből chat-en.
Megváltoztak az alvási szokásaink is, a 21. században átlagban 1,5 órával kevesebbet alszunk, mint száz évvel ezelőtt.

A mozgáshiány miatt sokkal kevesebb kalóriát használunk fel, viszont az ételeink több üres kalóriát tartalmaznak, mint 60-80 évvel ezelőtt. Az élelmiszeripar teljesen átalakult, a nagyüzemi mezőgazdálkodás miatt nagyon sok vegyszer, a nagyüzemi állattartás miatt hormonok és antibiotikum kerül az ételeinkbe. Hatalmas mértékben megnőtt a cukorfogyasztás, még tartósításra is cukrot használunk. A gyerekek könnyen rászoknak a chipsre, cukros üdítőre, kólára, energia-italokra. A zöldségek, gyümölcsök vitamintartalma drasztikusan lecsökkent, a feldolgozott ételek szinte semennyi egészséges élelmi rostot nem tartalmaznak és teljesen felborult az omega 6-omega 3 zsírsavak aránya. Ezek a zsírsavak az emberi sejthártya alkotórészei, szerepet játszanak a sejtszintű gyulladás szabályozásában, és ha kevés az omega 3 bevitel, a folyamat a gyulladás fennmaradásához vezet. A csökkent omega 3 bevitellel összefüggésbe hozható az agy fejlődésében és működésében megfigyelhető romló tendencia.
Már pici korban antibiotikumokat kapnak a gyermekeink, amire szükség van egy bakteriális fertőzés visszaszorításakor, ugyanakkor könnyen felborítja a bélbaktériumok egyensúlyát. Ha ezt nem állítjuk vissza, hanem magas cukortartalmú, rostszegény ételekkel még rontjuk is, elindul egy folyamat, amelynek a végén ott van az emésztési zavar, a gyenge felszívódás miatt a vitamin-hiány, a gyengülő immunrendszer és az elhízás.

Hogyan tudjuk ezt visszafordítani, hogyan tudjuk biztosítani, hogy gyermekeink egészségesek, energikusak legyenek?

Gyermekeink egészsége - testedzés Az első és legfontosabb a szülői példamutatás! Miért hinné el a gyermek, hogy a dohányzás káros, ha otthon a szeretett szülő kezében ott lóg a cigaretta? Miért menne el futni vagy focizni, ha apuka vagy anyuka chipset rágcsálva hever a kanapén? Hogyan enne több zöldséget vagy gyümölcsöt, ha otthon csak ropi, süti, édesség található?
A kicsi gyermek boldog, ha futkározhat, mozoghat. Őrizzük meg ezt a késztetését, szoktassuk mozgásra, később sportra!
Ügyeljünk a gyermek alvásának mennyiségére és minőségére! Biztosítsunk csendet és sötétséget, törekedjünk a rendszerességre! Se televízió, se laptop ne maradjon a gyerekszobában, és egyezzünk meg a gyermekkel, hogy az elalvás ideje előtt egy órával a telefonját is kapcsolja ki! A laptop kék fénye meggátolja annak a hormonnak /melatonin/ a képződését, amely biztosítja a megfelelő alvást, így a működő számítógép mellett gyermekünk kialvatlan, fáradt lesz, csökken a teljesítő-képessége, sőt, balesetekre is hajlamosabb lesz!

Honnan tudjuk, hogy gyermekünk szervezetében milyen folyamatok zajlanak?

Elérhető egy teszt, amely nagyon pontosan megmutatja, hogy a testünk sejtjei milyen állapotban vannak és felhívják a figyelmet, hogy mely területen kell változtatnunk. Egyre több kutatás igazolja, hogy a megfelelően előállított omega 3 pótlásával a kezdődő gyulladások megállíthatók és sok civilizációs betegség megelőzhető. A gyermekeinknek adott vitamin kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy megfelelő tudományos háttérrel összeállított készítményt válasszunk, amelynél biztosított a komplexitás és bizonyított a felszívódás. A bélbaktériumok egyensúlyát prebiotikumok segítségével helyre tudjuk állítani és amint jól működik az emésztés, a felszívódás, a sejtjeink képesek megfelelően ellátni a feladatukat. A táplálék-kiegészítő kiválasztásakor ügyeljünk rá, hogy az rendelkezzen az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság engedélyével és bizonyítható legyen a hatékonysága!
Az emberi szervezet csodálatos alkotás, képes szembeszállni az őt ért támadásokkal, képes megvédeni magát és képes növekedni, fejlődni, ha megkapja a megfelelő tápanyagokat, ha vigyázunk rá és támogatjuk! Gyermekeink a jövőnk, tanítsuk meg nekik a megfelelő életmódot!

Gyermekeink egészsége

Pin It on Pinterest