Nagyon sokszor hallhatod, olvashatod, sőt, lehet, hogy teljesen tisztában vagy azzal, hogy milyen jelentősége van a mozgásnak, a sportnak az egészségünk megőrzésében, csinos alakunk megtartásában.

Mégis, a statisztikák azt mutatják, hogy az iskolából kikerülve egyszerűen „elfelejtünk” mozogni, nem fér bele az életünkbe. Milyen okai lehetnek, hogy nem kezdünk bele és nem tesszük a napi rutin részévé a testedzést? Milyen kifogásokat találunk?

 • nincs időm testmozgásra Nincs időm
 • Az edzés unalmas
 • Megsérülhetek
 • A súlyom miatt nem bírok mozogni, mindenem fáj
 • Kényelmetlenül érzem magam, ha más előtt kell mozognom, izzadnom
 • Már próbáltam és csak kimerültem tőle
 • Nincs egy jó edzéstervem

A legnehezebb elkezdeni! Ha eldöntötted, hogy az egészséged és esetleg a csinos alakod visszanyerése érdekében nekivágsz, hogyan tudod motiválni magadat, hogy sikeres legyél?

 • Hallgass olyan zenét, amely felpezsdít, jobb kedvre derít, energiát ad!
 • Válassz egy társat a testedzéshez, vagy csatlakozz egy csoporthoz, csapathoz: amikor az egyiknek „nincs kedve”, a másik sokat tud segíteni!
 • Lásd a célt magad előtt: csinos alak, jobb erőnlét, jobb egészségi állapot elérése!
 • Ne erőltesd meg magad, mindig vedd figyelembe a teljesítő-képességedet!
 • Vedd körbe magad olyan tárgyakkal, eszközökkel, fényképekkel, amelyek emlékeztetnek az edzésre!
 • Minden elért eredmény után jutalmazd meg magadat /egy csinos új ruha, egy apróság, amelyet már régóta szeretnél, egy laza délután a barátaiddal…/

Miért és milyen célokat tűzz ki, melyeket a testedzéssel elérhetsz?

 

testmozgás párosan

Gondold át, milyen előnyeid származnak abból, ha rendszeresen mozogsz és ezeket írd le! Képzeld el magadat, mintha már elérted volna! Minél színesebben látod magad, minél jobban átérzed a győzelmedet, annál nagyobb erőt kapsz ezektől a képektől!

Írd le a céljaidat! Fontos, hogy ezek ne legyenek irreálisak, ezért bontsd fel apró lépésekre (hová fejlődhetsz egy hét alatt, egy hónap alatt, fél év alatt…). Ha túl magasra teszed a lécet, ha megvalósíthatatlan célokat tűzöl ki, hamar elveszted a lelkesedésedet a kudarcok miatt.

 Adj meg határidőket a célok eléréséhez (ez nagyon motiváló tud lenni: már csak két napom van…)!

Erősítsd meg a hited abban, hogy képes vagy elérni a célodat (tartsd távol magad azoktól az emberektől, akik lekicsinylő, leértékelő megjegyzéseket tesznek a célodra vagy rád, és keress olyan társakat, akik megerősítenek és segítenek)!

Gyűjtsd össze, milyen akadályok merülhetnek fel az utadban és írd le, ezeket hogyan tudod legyőzni! Ezek lehetnek külső vagy akár belső akadályok. (Pl.: az időd átszervezése, bizonyos ételek és italok kicserélése, kevés alvás helyett a tévézés lecsökkentése, vásárolgatás helyett futás…)

Informálódj: minél több információd van a környezetedben elérhető sportolási lehetőségekről, annál könnyebben megtalálod a neked megfelelőt! Minél több információd van az általad kiválasztott sport részleteiről, annál kevésbé valószínű, hogy lesérülsz, túlterheled magad.

Döntsd el, hogy nem adod fel! Lehet, hogy néha nem úgy megy, ahogy szeretnéd, lehet, hogy néha nem éred el a következő célodat, de ilyenkor vedd elő az előny-listádat, újra vizualizáld azt az énedet, akivé a célod elérése után válsz, keresd meg és hárítsd el azt az akadályt, amely miatt most megtorpantál!

 Ha szükséges, szerezz be segítő digitális eszközöket!

(okosóra vagy mobilapplikáció, lépésszámláló, pulzus és kalóriamérő) Ezek némelyikén a napi célodat is be tudod állítani és amint eléred, megkapod az elismerést!

testmozgás edzőteremben

Fontos figyelmeztetés: soha ne próbálj azonnal, gyorsan nagy változásokat bevezetni! A testmozgás beépítése a napi rutinodba egy hosszútávú egészségprogram része, melynél fokozatosan kezdd el terhelni a szervezetedet. Ha apró célokat tűzöl ki, melyeket sikerül elérned, a sikerélmény önmagában motiváló erővé válik.

Ne feledd: a testmozgás örömszerző tevékenység, amely nagyban hozzájárul az egészséged és szépséged megőrzéséhez!

Edzésprogramod összeállításában segítünk, vedd fel velünk a kapcsolatot!

 

Pin It on Pinterest