Az egészséggel kapcsolatban előbb vagy utóbb mindig a testmozgás is szóba kerül. Miért? Kezdjük azzal, hogy megértjük, mi is az egészség: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) így határozta meg: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegségek hiánya.”  A testmozgás jó hatással van a testi, valamint a lelki állapotodra is. Pontosan hogyan is történik ez?

A testmozgás során a testünk súlyának 45%-át képező vázizmaink valamelyike végez összehúzódást, és mindez függ a mozgásban részt vevő izomtömeg nagyságától, az erőkifejtés intenzitásától, időtartamától és az izom-összehúzódás minőségétől is. Az energiaigénye miatt a test összes szervrendszerét aktiválja és hatással van rá. Azonban nagyon fontos, hogy egy egyszeri testmozgás mást fog kiváltani szervezetünkből, mintha rendszeresen ismétlődő, többszörös testmozgást végzünk, amely már maga a sport, testedzés.

testmozgás fontossága - idősödő férfi edz Azt gondolnánk, hogy a testmozgás csak egészséges lehet, de ez nem teljesen igaz. A különböző mozgások különböző hatást válthatnak ki egy egészséges vagy beteg, egy fiatal vagy egy idősebb szervezetben. Így történhet meg, hogy a testmozgás lehet jelentéktelen is, sőt még káros is! Ez már az egyén egészségi állapotától és a mozgás fajtájától függ.

Azonban nehogy kifogásként kezeljük a testedzés elkerülésére a rossz egészségi állapotunkat! Hiszen a rendszeres és tudatos testmozgás (pl.: gyaloglás, biciklizés, sportolni vagy aktív rekreációs gyakorlatokat végezni) jelentős előnyökkel jár az egészségünk szempontjából. Ennek a kapcsolatnak a szerepét és fontosságát rengeteg tény támasztja alá, csakúgy, mint az alábbi Egészségügyi Világszervezet (WHO) által hozott néhány adat:

  • A vezető halálokok között szerepel az inaktív életmód!
  • A rosszindulatú daganatok, cukorbetegségek, illetve a szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségek kialakulásában a mozgásszegény életmód kulcsszerepet tölt be!
  • Az Európai Unióban 40-60%-ra becsülik az ülő életmódot folytató, fizikailag nem megfelelően aktív emberek számát!
  • Az EU felnőtt lakosságának 17%-a inaktív, 41%-a pedig nem megfelelő vagy nem elegendő fizikai aktivitást végez!
  • Világszerte minden negyedik felnőtt nem felel meg a fizikai aktivitás globálisan ajánlott szintjének!
  • Évente legfeljebb 5 millió halálesetet lehetne elkerülni, ha a globális népesség aktívabb lenne!
  • Azok számára, akik nem eléggé aktívak, 20–30% -kal megnő a halálozás kockázata a kellően aktív emberekhez képest!
  • A világ serdülőkorú népességének több, mint 80% -a nem kellően aktív fizikailag!

A lista természetesen itt nem érne véget, de akkor mi is az érem másik oldala?

Milyen pozitív hatása van a testmozgásnak?

A keringésre és a légzésre

Mikor elkezdünk rendszeresen fizikai aktivitást végezni, legelőször ezeken lehet észrevenni a változást, hiszen a vázizmaink mellett a rendszeres testmozgás erősíti a szívizmainkat is, így erőteljesebb összehúzódásra lesznek képesek. A szív hosszú távon adaptálódik a rendszeres mozgáshoz, így nyugalmi állapotban is hatékonyabb működésre lesz képes, azaz ugyanazt a mennyiségű vért kevesebb összehúzódással lesz képes megmozgatni. A sport csökkenti a koleszterin szintjét, a lerakódásokat az erekben, aminek köszönhetően az ereink átjárhatóbbak lesznek. Ezek miatt csökkenti a vérnyomást, javítja az inzulin-érzékenységet, a szívkoszorúér betegséget és az agyvérzést is!

A légző izmok a testedzés révén megerősödnek, ezáltal csökken a légszomj.  A rendszeresen végzett testmozgásnak köszönhetően növekedik a tüdő hajszálereiben keringő vér mennyisége, ami hosszú távon a tüdőkapacitás növekedéséhez vezethet.

Oxigén és tápanyag szállításra

A fent említett két szervrendszer javulásának köszönhetően a rendszeresen végzett fizikai aktivitás pozitívan hat a sejt-anyagcserére, és több oxigén és tápanyag jut el a sejtekhez, illetve a méreganyagok, az elhasznált anyagok és a szén-dioxid elszállítása gyorsabbá válik. Az oxigén az izomsejtjeinkhez is gyorsabban fog szállítódni, így jóval tovább működhetnek fájdalom nélkül izmaink, tehát több munkára lesznek képesek.

Agyműködésre

testmozgás testedzés fontossága A jobb oxigén háztartás már önmagában is sokat javít az agyunk megfelelő működésében, de ezenfelül a sport segíti még a hangulatjavító hormon (szerotonin) termelődését, illetve a fájdalomcsillapító és általános jó érzést okozó hormon (endorfin) felszabadulását is. Ennek köszönhetően az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állítása szerint a fizikai aktivitás csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit, javítja a gondolkodást, a tanulást és az ítélőképességet, oldja a levertséget, feszültséget, javítja az alvás minőségét, illetve az általános közérzetet.

Immunrendszerre

Az erőteljes fizikai aktivitás következtében a rendszeres testmozgást végző emberek szervezetében elkezd magasabb szinten folyni a vérképzés. A szervezetünk védekezőképességében nélkülözhetetlen szerepe van a fehérvérsejtjeinknek, melyet a sport következtében erőteljesebben működő vörös csontvelő termel. Emellett az élénkebb vérkeringés megnehezíti a fizikailag aktív emberek szervezetében a kórokozók megtelepedését a vér által odaszállított nagyobb mennyiségű ellenanyag (felületi antitestek) jelenléte miatt. Tehát a rendszeres sporttevékenység javítja a szervezetünk védekezőképességét, immunrendszerét.

elhízás, túlsúly Túlsúly megszüntetésére

Az elhízás (obezitás) lényege a kóros zsírfelhalmozódás a szervezetben. Páran pusztán kozmetikai, esztétikai problémának tekintik, pedig ez egy az egészséget súlyosan veszélyeztető, kóros állapot, amely több súlyos, az életet is veszélyeztető betegség kockázatát sokszorosára növeli.

Ha többet szeretnél tudni az elhízásról, ide kattints!

Bármilyen testmozgás, amely energiát használ el, kalóriákat éget el, azaz elősegíti a fogyást. A zsírunk testtájanként különbözőképpen reagálhat az aktívabb fizikai életre, így az az elmélet, hogy a dolgoztatott izomzat környékén elhelyezkedő zsírok jobban fogynak, nem állja meg a helyét. Viszont a hasi zsírszövet mobilizálható az edzésekkel, ezért is javasolják a fogyás alakulására a hasi körfogat mérését.

Az emberek rendszerint a súlyfelesleget sok év alatt halmozzák fel, így a leadásához is idő kell, amihez elsődleges a türelem és következetesség. A rendszeres testmozgás általában nem elegendő a fogyáshoz, valamint annak megtartásához, ehhez az orvosok teljes életmód váltást javasolnak, melynek fontos része a táplálkozásunk is. Modern kutatások kimutatták, hogy a civilizációs betegségek jelentős része életmód és táplálkozási tényezők eredménye.

Hírleveleinkben érdekes és hasznos információval szolgálunk az egészségel, egészség javításával kapcsolatban.

Online előadásainkon az egészséggel kapcsolatos érdekes és hasznos információkat osztunk meg nem csak a testmozgás fontosságával kapcsolatban.

Izzadás

testmozgás testedzés fontossága - az izzadás a velejárója Nem csak a főnök tudja alaposan megizzasztani az embert, hanem egy kiadós sporttevékenység is. A kellemetlen szagtól eltekintve ez egy remek dolog, hiszen ennek következtében a bőrünkön keresztül is megszabadulunk méreganyagoktól.

Vázrendszerre

                Az aktív és rendszeres mozgást a legjobb minél előbb elkezdeni, akár már kisgyerekkorban! Azok, akik már gyermekkoruktól kezdve folyamatosan fizikai tevékenységekben vesznek részt, a csontozatuk sokkal jobban fejlődik ki. Csúcscsonttömegünk, amely a csontjaink mésztartalmát jelenti, 25-30 éves korunkra alakul ki, tehát innentől kezdve csak veszíteni tudunk belőle, amely folyamatot felgyorsítja a nők változó kora miatti hormonszint ingadozás. Tehát a gyerek- és fiatalkori rendszeres sport segíthet megelőzni a csontritkulás és gerincbántalmak kialakulását. A testmozgás megedzi az ízületeket, ezáltal csökken az ízületi fájdalom és merevség.

Szexuális életre

testmozgás testedzés további hatásai A szexuális élet is egy aktív fizikai tevékenység, mi most mégsem ezzel kapcsolatban közelítjük meg. Egyes felmérések szerint a rendszeresen sportoló személyek intenzívebben élik meg a saját szexuális élményeiket, nagyobb libidóval, illetve nem elhanyagolható, hogy jobb állóképességgel is rendelkeznek. A nem sportolók esetében nagyobb esély van a plakk-képződésre a péniszt ellátó artériákkal kapcsolatban is, megakadályozva a vér szabad áramlását, a rendszeres testmozgás tehát a merevedési zavarok megelőzésében is kulcsfontosságú.

Korunk egyik hatalmas problémája, hogy a lakosság egyre nagyobb százaléka végez ülő munkát, illetve használ saját autót vagy tömegközlekedést, testmozgás helyett. A mindennapi élet hétköznapjaiból sajnos egyre több helyről hiányzik a fizikai aktivitás, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a fontosságát testünk egyensúlyának kialakításához vagy visszaállításához!

Ha szívesen olvasnál még modern, tudományos cikkeket az egészséggel kapcsolatban, hogy te is egyensúlyba tudd hozni az életedet, akkor csatlakozz hozzánk!

 

 

 

Pin It on Pinterest