Hippokrates egyszer azt mondta: „Minden betegség a belekben kezdődik.”

Sajnos az orvosok ezt hosszú évtizedekig nem vették komolyan. Az utóbbi 5-10 év felfedezése, hogy az egyik legfontosabb „szervünk” az, amivel addig csak a boncasztalon foglalkoztak. Senki nem gondolt arra, hogy a bűzös bélsárnak mekkora szerepe van életünk, egészségünk, és az eddig gyógyíthatatlannak hitt betegségek szempontjából. A mikrobiomról egyre több információ segít és kelt reményt, hoz el új lehetőségeket.

Gondolnád, hogy mikor őrülten kívánod a csokoládét az te vagy, vagy esetleg egy mikroorganizmus a pocakodból? Ki, vagy mi irányít?

1.) Az agyad?

2.)A szíved?

3.)Egy parányi élőlény kolónia a pocakodban?

A bélbaktériumokat, a belek rendszerét, az idegrendszert, a viselkedést régebben külön rendszernek, egymástól szinte független dolognak kezelték, holott közöttük szoros összefüggés van, egymásra hatásuk erőteljesebb, mint valaha gondoltuk volna. A bélben lévő baktériumok képesek üzenetet küldeni az agynak, ami befolyásolja hangulatunkat, hatással van arra, hogy mit kívánunk enni, hogyan viszonyulunk bizonyos dolgokhoz. Az agyunk viszont viszontválaszként képes befolyásolni a mikrobiomunk összetételét. Nem véletlen, hogy nem mindegy, milyen az újszülöttek baktérium flórája (természetes úton született gyermekeknek más, mint a császárral születetteknek) hiszen hatással vannak az agy fejlődésére az immunrendszer befolyása révén.

 

A kiinduló baktériumflórát a környezetünkön kívül legerőteljesebben az étkezésünkkel tudjuk befolyásolni.  Nem győzzük eleget hangsúlyozni a szoptatás és az élő élelmiszerek fontosságát, melyek kis katonaként védenek bennünket az egészség keskeny mezsgyéjén maradni, illetve oda visszatalálni.

Természetesen számos más tényező is segítségünkre lehet, de most arra vagyunk kíváncsiak ezen a területen, hogyan tudunk a legtöbbet tenni magunkért és családunkért.

Következő részben arról lesz szó, mik az első figyelmeztető jelek, amik jelzik a harmónia elbillenését a pocakunkban lévő kis közösségben.

Pin It on Pinterest