Nauru 13 287 fős lakosságával a világ egyik legkisebb országa, mely nem akármilyen példát mutat a XXI. század egészségügyi kihívására. Foszfátbányászata meghatározó, ez a legfőbb bevételi forrása az országnak, viszont termőföldje, vize nagyon kevés. Ezért a nagyüzemi élelmiszeripar által gyártott készételeket és konzerveket importálnak és fogyasztanak nagyrészben. Az eredmény: Nauruban a lakosság 95%-a elhízott, a lakosság több, mint 40%-a 2-es típusú cukorbetegségben szenved. Az országban népszerűtlen a sport.

Az elhízás nem esztétikai probléma. Vannak pl. afrikai országok, ahol kifejezetten a plusz kilókkal rendelkező hölgyek a szépségideálok, akik a termékenység és a gazdagság jelképei.

AZ ELHÍZÁS EGÉSZSÉGÜGYI PROBLÉMA, NÉPBETEGSÉG. Hírleveleinkben elsőként ezen a területen szeretnénk szakértőink segítségével tisztább képet mutatni és hozzásegíteni egy egészségesebb élet kialakításához. Az alábbiakban néhány téma, melyeket érinteni fogunk:

Mi az elhízás

Az elhízás és az omega 3 kapcsolata

Az elhízás és a gyulladás

Az elhízás és a COVID

Az elhízás és a civilizációs betegségek

Az elhízás és a lelki háttere

A mozgás jelentősége

Hogyan szabaduljunk meg felesleges kilóinktól

Miért ne fogyókúrázzunk

B típusú alultápláltság

Időnkén beiktatott böjt vagy állandó jóllakottság?

Az időnkénti táplálékhiány evolúciós haszna

Testsúlyt növeli a rendszertelen alvás?

Az elhízás és a műtéti, valamint altatással összefüggő kockázat

A ’fejlett’ országok elhízási statisztikái. Ezek összefüggései egyéb betegségekkel

Hogyan követjük mi a ’fejlett’ országokat?

Addig is mit tehetünk?

A továbbiak csak annak szólnak, akik keresik az egészséghez vezető utat!

 • Vérteszt segítségével mérd fel jelenlegi állapotodat! Keress!
 • Mozogj naponta 20-30 percet!
 • Kerüld a magas cukor, liszt és olaj tartalmú feldolgozott élelmiszereket!
 • Kerüld a divatdiétákat, csoda fogyi-tablettákat! Csak tudományosan megalapozott utat válassz, amely nem kúraszerű, hanem hosszútávon fenntartható szenvedésmentesen.
 • Ne dohányozz!
 • Kerüld a rendszeres alkohol fogyasztást!
 • Ne fogyókúrázz! Az életmódodat változtasd meg! Ehhez szakembereink részletes segítséget adnak.
 • Te vagy, aki az egészségedért tehet. Mi segítünk! Keress!

A jólét vagy a szegénység jele az elhízás?

 

elhízás- a jólét vagy a szegénység jele Afrika egyes országaiban szó szerint hízlalják a lányokat, mert ez a termékenység és a jólét mutatója. Fogyasztói társadalmunkban a szükségtelenül bőséges lakomák során túlfogyasztunk, a mértéktelen és egészségtelen fogyasztás a gazdagság jele. Állhatnak ezek az étkezések minőségi ételekből az aktuális divatnak megfelelő összetételben, az ezzel együtt a feleslegesen bevitt plusz kalória a zsírpárnákat növeli.

Másrészt gondoljunk a szegényebb rétegeknél előforduló „B” típusú elhízásra. Az élelmiszeripar az ételek eladhatóságát különböző gyártási technológiákkal, ízfokozókkal teszi eladhatóbbá, nem törődve az ételeknek a szervezet igényeinek megfelelő összetételével. Az emberek fizetnek a cukros vízért, a hormonkezelt, antibiotikumozott állatokért, a feldolgozott, cukorral, olajjal és liszttel teli ételekért. Amikor ennivalót választunk, a XXI. század elején azt kell megnéznünk, hogy mit evett az, amit mi megeszünk! Ugrásszerűen megnőtt az alkohol-fogyasztás. Az alkohol itt most nem részletezett káros hatásai mellett jelentős kalória mennyiséget tartalmaz. Ezek a rossz minőségű, kalóriában gazdag ételek jelentős túlsúlyt eredményeznek.

Ne feledkezzünk meg a háttérben álló egészségügyi problémákról sem.

 • A hormonális problémákról, melyek a hölgyek esetében gyakrabban fordulnak elő
 • Genetikai tényezőkről, amikor csak fokozott odafigyeléssel tudjuk egyensúlyban tartani a testsúlyt
 • Az alvás felborulása a bioritmusunk és a kialakuló hormonális változások miatt okoz problémát
 • Számos gyógyszer / gyulladáscsökkentő szteroidok, migrénre, magasvérnyomásra, cukorbetegségre szedett gyógyszerek, antidepresszánsok/ eredményezhet elhízást. Ilyen esetben mindenképpen konzultálj orvosoddal!
 • A sokat emlegetett dohányzás. Sokan azért nem szoknak le, mert félnek az elhízástól. Fontos! Nem a dohányzásról való leszokás miatt híznak meg, hanem ilyenkor felszedett rossz szokások, pl. nassolás miatt.
 • Az elkényelmesedett, mozgásszegény életmódunk felborítja a szükséges és a bevitt kalória egyensúlyát. A felesleges kalóriák a mérlegen láthatók.
 • Áldott állapot jelentős hormonváltozásai

Mi az eredmény?

A civilizációs betegségeink száma ugrásszerűen megnőtt. A vezető halálokok összefüggésben állnak a helytelen táplálkozásunk miatt kialakult sejtszinten jelentkező gyulladással.

Mi az összefüggés az elhízás, a civilizációs betegségeink és a gyulladás között? Következő cikkükben erről olvashatsz.

Addig is mit tehetünk?

A továbbiak csak annak szólnak, akik keresik az egészséghez vezető utat!

 • Vérteszt segítségével mérd fel jelenlegi állapotodat!
 • Mozogj naponta 20-30 percet!
 • Kerüld a magas cukor, liszt és olaj tartalmú feldolgozott élelmiszereket!
 • Kerüld a divatdiétákat, csoda fogyi-tablettákat! Csak tudományosan megalapozott utat válassz, amely nem kúraszerű, hanem hosszútávon fenntartható szenvedésmentesen.
 • Ne dohányozz!
 • Kerüld a rendszeres alkohol fogyasztást!
 • Ne fogyókúrázz! Az életmódodat változtasd meg! Ehhez szakembereink részletes segítséget adnak.
 • Te vagy, aki az egészségedért tehet. Mi segítünk!

 

Ne gyulladj be!

Csendes gyulladás vagy egészség?

 

egészséges életmód, testmozgás az elhízás ellen Az emberek többsége egyetért abban, hogy a betegségeket megelőzni, nem pedig gyógyítani kell. Sajnos mire a panaszok kialakulnak, és a betegség jelentkezik, gyakran már késő, csak a tünetek kezelhetők.

Mi az oka annak, hogy a civilizációs betegségeink száma ugrásszerűen megnőtt?

Mi az oka annak, hogy a XX. század három vezető haláloka /szív-, érrendszeri betegségek, daganatok, agyér betegségek/ a Viktoriánus korban alig fordult elő?

Mi az az ok, ami a háttérben meghúzódik, ami egyszerűen mérhető, és melyet kezelni is tudunk?

 

A Time magazin különszámban foglalkozott a szervezetünket fokozatosan, csendben, panaszmentesen pusztító krónikus gyulladással, mely lépésről lépésre egy adott terület betegségét okozza. Nézzük, mi történik, keressük közösen betegségeink egyik fő okát!

Az egészség teljes testi, lelki és szociális jólét állapota. Nem csupán a betegségek hiánya, egy erőforrás a hétköznapokhoz. / WHO 1948 /. A szervezetünk egyensúlyát egy állandóan változó külső környezetben kell megőrizni. A legnagyobb kihívást ezen a területen a nagyüzemi élelmiszeripar által gyártott termékek fogyasztása jelenti.

100 évvel ezelőtt vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban gazdag táplálékot fogyasztottunk, melyben az omega-6 és az omega-3 aránya = 3 : 1 optimális értéket mutatta. Ez az egyensúly alapjaiban megváltozott a nagyüzemi finomított, feldolgozott élelmiszerek fogyasztásával. Kevés a bevitt ásványi anyag, vitamin, rost. Felborult az omega-6 : omega-3 arány. Sokkal több energiát viszünk be és raktározunk zsír formájában, mint amennyire szükségünk van.

Mindez sejt szinten jelent veszélyt, sejtszintű gyulladás kialakulásához vezethet. Hogyan? Minden sejtet sejthártya határol az emberi szervezetben. A sejthártya fontos összetevője az omega-6 és az omega-3 nevű zsírsav. Mind az omega-6-ot, mind az omega-3-at külső forrásból kell bevinni, mert az emberi szervezet nem tudja előállítani. Ezért ezeket a zsírsavakat esszenciális zsírsavaknak nevezzük.

elhízás ellen jó minőségű magas omega 3 tartalmú halolaj Mi történik, ha az omega-6 : omega-3 arány felborul? A sejthártya megnövekedett omega-6 tartalma miatt a sejthártya „megkeményedik”, kevésbé áteresztővé válik. Így a tápanyag nehezebben jut be a sejtbe, az anyagcsere végtermékek nehezebben jutnak ki a sejtből. Csendes gyulladás alakul ki, mely panaszokat nem okoz. Évekig, évtizedekig pusztítja a környező sejteket, szöveteket és betegség alakul ki a gyulladásos területen. Ezeket a betegségeket nevezzük NCD vagy civilizációs vagy degeneratív betegségeknek. Az NCD az angol elnevezés mozaik szava, mely a nem fertőző, járványszerűen terjedő betegségeket jelenti. Ide tartoznak többek között a szív-, érrendszeri betegségek, az idegrendszeri betegségek, a rengeteg fiatalt érintő ADHD, figyelemzavaros betegségek, a depresszió, az allergiás kórképek, a daganatok, az emésztőrendszeri betegségek, csak hogy néhányat említsek.

Az NCD betegségek a kutatók és az orvosok figyelmét is erre a területre irányította, és egy merőben új irány vált ismertté az elmúlt évtizedekben, a Nagy Egyesített Betegség elmélet, mely 5 alap pilléren nyugszik:

 1. A civilizációs betegségek jelentős része életmód és táplálkozási tényezők eredménye.
 2. Ezeknek a betegségeknek van egy közös nevezőjük, a krónikus gyulladás, mely károsítja és rombolja a szöveteket minden szervben, amit elér.
 3. Három alapvető eleme az étrendünknek, amelyek segítenek a gyulladásokat csökkenteni: az omega-3 zsírsavak, amelyeket elsősorban olajos halakban találhatók, a polifenolok, amelyek elsősorban gyümölcsökben, zöldségekben, magvakban, fűszerekben, ill. az 1/3-1/6-béta-glükánok, amelyeket főként gombákban és élesztőben találunk meg.
 4. A táplálkozás változásának kutatása ( amely azt vizsgálja, hogy miképpen változik étrendünk) bebizonyította, hogy ezeknek a gyulladáscsökkentő tápanyagoknak a mennyisége különösen mélyen van napjainkban. Az étrendünk omega-6 és omega-3 aránya 90%-kal romlott, a bevitt polifenolok mennyisége is körülbelül ennyivel csökkent, az 1/3-1/6-béta-glükánok étrenddel bevitt mennyisége gyakorlatilag megszűnt. Így már nem is annyira meglepő, hogy a gyulladások okozta betegségek száma jelentősen megugrott. Ezzel egyidőben a gyulladásos folyamatokat gerjesztő tápanyagok mennyisége megnőtt, köszönhetően a feldolgozott élelmiszereknek.
 5. Amikor a gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakat, a polifenolokat és az 1/3-1/6 béta-glükánokat visszavezetjük az étrendbe, ill. a gyulladásserkentő élelmiszereket elhagyjuk, az ilyen típusú betegségek 90%-kal csökkennek állatokban és emberben egyaránt. Gyakorlatilag ellenállók leszünk a civilizációs betegségekkel szemben és sokkal ellenállóbbak a fertőzésekkel és az allergiával szemben. Ha ez így történik, akkor a boldog öregedés esélyei is megugranak.

Hogyan előzhetők meg, vagy hogyan csökkenthető a fenti betegségek előfordulása?

Hogyan mérhető, hogy pillanatnyilag mekkora veszélyben van az egészségünk?

Mi a kapcsolat a gyulladás és az elhízás között? Erről szól következő írásunk.

 

Addig is mit tehetünk?

A továbbiak csak azoknak szólnak, akik keresik az egészséghez vezető utat!

 • Vérteszt segítségével mérd fel jelenlegi állapotodat!
 • Mozogj naponta 20-30 percet!
 • Kerüld a magas cukor, liszt és olaj tartalmú feldolgozott élelmiszereket!
 • Kerüld a divatdiétákat, csoda fogyi-tablettákat! Csak tudományosan megalapozott utat válassz, amely nem kúraszerű, hanem hosszútávon fenntartható szenvedésmentesen.
 • Ne dohányozz!
 • Kerüld a rendszeres alkohol fogyasztást!
 • Ne fogyókúrázz! Az életmódodat változtasd meg! Ehhez szakembereink részletes segítséget adnak.
 • Te vagy, aki az egészségedért tehet. Mi segítünk!

Pin It on Pinterest