egészség

Szóval, tényleg olyan egészséges, mint gondolná?

Ne aggódjon! Ez az egymillió dolláros kérdés. Nem titok, hogy modern, rendkívül elfoglalt életünk miatt szinte automatikusan rossz irányt vesz az étrendünk. Úgy tűnik, a kényelmes gyorséttermek ott vannak minden sarkon, a feldolgozott ételek pedig óriási halomban állnak a szupermarketekben, a könnyebbik út felé csábítva minket munka után. És ami még igazságtalanabb: megpróbálni helyesen cselekedni és egészségesebben táplálkozni már nem elég, mivel az „egészséges ételek” sem olyan táplálóak már, mint amilyenek valaha voltak.

Az állandó időhiány miatt nem tudunk tápláló, egészséges és jó hatású ételeket készíteni, így egyre inkább olyan világban élünk, ami felborítja az egyensúlyt a szervezetünkben, mert az nem erre lett kitalálva. Mára azok is, akik nagyon szeretnek lustálkodni, egyetértenek azzal a ténnyel, hogy a testmozgás egy „szükséges rossz”. Mivel a világunkban az egyik természeti katasztrófa követi a másikat, az emberek egyre inkább értik, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét abból, hogy a lehető legkevésbé járuljon hozzá a klímaválsághoz, továbbá csökkentse a húsfogyasztást egyrészt a bolygó, másrészt a saját egészsége kedvéért. Szerencsére manapság a flexitáriánus (olyan vegetáriánus, aki időnként húst és halat is fogyaszt) opciók a legtöbb étteremben megszokottá váltak, a vega szerda pedig világszerte rutinszerűvé válik a háztartásokban.

Mégis, ha az egészségünkről és a jóllétünkről van szó, a tápláló ételek és a rendszeres testmozgás csak korlátozott mértékben járulhat hozzá ahhoz, hogy a szervezetünk egyensúlyba kerüljön. Sokan rendszeresen fogyasztjuk a tenger gyümölcseit, követjük a növényi alapú étrendet, sőt halolajból készült omega-3 étrend-kiegészítőket is szedünk, de ez nem mindig elegendő, hogy a jó irányba menjenek a dolgok.

Nem minden étel ugyanolyan

A nagyobb képet kell meglátnunk, és egyetlen tényező sem akadályozhat meg minket abban, hogy elkezdjünk javítani a helyzetünkön. A modern technológia hátulütői, például az élelmiszeripar módszerei sem. Természetesen a rossz ízek, szagok és a szennyező anyagok eltávolítása jó dolog, ugyanakkor a finomítás során az ételekben található sok természetes antioxidáns és vitamin is eltűnik. Ha legközelebb elindul az üzletbe, hogy olíva olajat vegyen, ne feledje, hogy nem minden olívaolaj lett egyenlőnek teremtve. Szó szerint. Vizsgálja meg tüzetesen az üvegen a címkét, és győződjön meg arról, hogy extra szűz olíva olajat választ, amit hidegen sajtoltak. A modern finomítási eljárásokkal szemben, ha ezt az ősi, hagyományos módszert követik, megmaradnak az olajbogyó természetes antioxidánsai, vitaminjai és gyulladáscsökkentő mikroelemei, amelyekre ma igen nagy szüksége van a szervezetünknek.

Ne feledje továbbá, hogy a hagyományosan sok és egészséges omega-3-at tartalmazó ételek már nem mindig elégségesek, mivel manapság a tehenek, a csirkék és a halak olyan koncentrátumokat kapnak takarmányként, amelyekben kevés az esszenciális zsírsav. Nem is beszélve arról, hogy a szennyezett víz és talaj közelében legelésző állatok húsában milyen anyagok maradványai találhatók.

Tegye próbára a szervezetét!

Mit tehetünk azért, hogy ne hatalmasodjanak el a rossz tendenciák? A táplálék-kiegészítők használata lenne a válasz? Nos, azon túl, hogy bármilyen étrend-kiegészítő szedése előtt mindig érdemes orvossal konzultálni, gondot jelent, hogy tengernyi különböző minőségű étrend-kiegészítő közül választhatunk, és ha tájékozatlanul hozunk döntést, olyanokat is megvásárolhatunk, amikre valójában nincs is szükségünk. Ez szó szerint olyan pénz, ami eltűnik a lefolyóban, és ez a tény nagyon is nyilvánvalóvá válik számunkra, ha úgy döntünk, hogy a szervezetünket próbára tesszük. Vagyis írásban megkapjuk az egyéni zsírsavprofilunkat egy részletes táblázattal együtt, amiből kiderül, hogy a vérünkben melyik esszenciális zsírsavból mennyi van. Ez egy kompromisszumoktól mentes állapotellenőrzés, amelynek láttán még a leginkább egészségtudatos emberek is hitetlenkedve bámulják az eredményt, mivel az omega-6 és -3 zsírsavak közötti arányuk elárulja az igaz történetet arról, hogy mit esznek és hogyan élnek. Ekkor jó szem előtt tartani, mennyire nem igaz az, hogy amiről nem tudsz, az nem árthat neked. Amint írásban látja a zsírsavak szintjét, megtudva, mely területekre kell odafigyelni, a szervezete egyensúlyának helyreállítása sokkal könnyebb lesz.

Most már kíváncsi, hogy Ön mennyire egészséges valójában, és – ami még ennél is fontosabb – mit kell tennie, ha az eredményei kiakasztják?

Pin It on Pinterest