A bőrrel kapcsolatosan egyre többször találkozni az extracelluláris mátrix kifejezéssel, de mit is jelent ez pontosan? Bőrünket három fő szövetrész alkotja: felhám, irha és a bőr alatti szövet. Az extracelluláris mátrix vagy röviden ECM egy sejt közötti állomány, amely ezekből kettőben is előfordul, illetve a bőr állagában tölt be fontos szerepet, csakúgy, mint a bőr bizonyos alkotóelemeinek anyagcseréjében. Kötőszöveti rostokból, valamint kocsonyás természetű alapállományból áll, mely erősen vízkötő. Jelentős szerepe van a kötőszövet fizikai tulajdonságainak kialakításában, sejt közötti vázat alkot a szöveti sejtek számára; a szövetek és szervek embrionális formálódása, kialakulása során felszínt biztosít a sejtmozgások, átrendeződések számára, de fontos a sejtek élettani működésének szabályozásában is. Képződése elengedhetetlen például a megfelelő növekedéshez, de a sebgyógyuláshoz is szükséges. Tanulmányozásával jobban megérthető a dinamikája a tumoroknak és az áttéteknek, mivel az ilyenfajta megbetegedés gyakran az ECM pusztulásával jár. Mechanikai támaszt nyújt a sejteknek, befolyásolja a sejt polaritását, növekedését, differenciálódását és a sejtvándorlást. Biztosítja a szöveteknek a fejlődéshez és kifogástalan működéshez szükséges mikrokörnyezetet. A szöveti megújulás támasza, emellett pedig szabályozó fehérjéket termel és raktároz. Alapvető kémiai anyagokat találhatunk itt (kollagén, elasztin, hialurinsav), és ennek köszönhetően ez felelős a bőr rugalmasságáért, illetve fiatalon tartásáért finom mikroszálakból álló hálós szerkezetével. Hiánya és defektusai különböző betegségekhez vezethetnek, ilyen például, hogy a fehérvérsejtek nem képesek a sérülés, gyulladás helyszínére vándorolni és emiatt életveszélyes fertőzések léphetnek fel.

 

Miért alakulnak ki ráncok és mit tehetünk ezek ellen?

A káros UV sugárzás (UltraViola, azaz ibolyán túli sugárzás)

Habár mindannyian szeretünk a ragyogó napfényben fürdeni, jól tudjuk, hogy ebből is a mérsékletesség ajánlott. Ez a fajta sugárzás ugyanis lebontja bőrünkben az elasztint, illetve a kollagént, melynek köszönhetően az extracelluláris mátrix szerkezete gyengül és veszít a rugalmasságából, s idővel ott képződik majd testünkön több ránc, ahol több napfény érte, mint az arcunk vagy a dekoltázsunk.

Fontos védekezés ez ellen a megelőzés, hogy figyeljük, mikor magas az UV sugárzás, és ilyenkor inkább maradjunk lehetőleg árnyékos helyen, kerüljük a napot! Valamint használhatunk napvédő krémeket, megfelelő ruházatot és napszemüveget is.

A másik lényeges szempont, hogy szervezetünket belülről támogassuk, ugyanis lehetőségünk van segíteni, hogy az ECM (ectracelluláris mátrix) napfény miatti lebomlása csökkenjen öt aktív elemmel: szkvalén, 1-3,1-6 béteglükánok, tokoferolok, trokotienolok és polifenolok bevitelével.

A dohányzás és alkohol fogyasztás

Sokszor figyelmeztetik a szülők a gyerekeiket, hogy azért, mert cigizni kezdenek, nem lesznek menőbbek, azt viszont nyugodtan kijelenthetjük, hogy öregebbek már igen, legalább is, ami a bőrüket illeti. A cigarettafüst testünkbe juttatása rengeteg negatív tulajdonságot hordoz, köztük bőrünk öregedését is nagymértékben kiváltja. Hogyan? Többek között a nikotin hatástalanításához több C-vitamin szükséges, ami rossz hatással van a kollagén termelésre, majd oda vezet, hogy a bőr hamarabb megereszkedik. A dohányzás révén kevesebb oxigénhez is jut a bőr, amely szintén a bőr fiatalságát lopja el.

Az alkohol hatását a dohányzással együtt felmérték Koppenhágában 11 500 felnőtt részvételével 1976-ban egy egészségi állapot felméréssorán, mely azt mutatta, hogy a kis mennyiségben fogyasztott alkohol egyáltalán nem öregít. Azonban a nőknél és férfiaknál is 33-35%-os volt a rizikónövekedés, amennyiben ezek a személyek egy vagy ennél több italt is elfogyasztottak napi szinten.

Megoldást jelent, amennyiben ezeknek a termékeknek a fogyasztását teljesen mellőzzük, vagy az alkohol esetében minimálisra csökkentjük.

Az oxidatív stressz

Benned is szokott pattanásig feszülni a húr? Már önmagában az aggodalom szóban is benne van: agg – öreg. A stressz, akár az alkohol vagy a cigaretta komoly problémákhoz tud vezetni, de mit is értünk az oxidatív stresszen? A szervezetbe jutó oxigén molekulák reakcióba lépnek a sejtjeinkkel, ezeknek a folyamatoknak köszönhetően szabadgyökök keletkeznek. Ezek a szabadgyökök hatalmas roncsolást képesek végezni többek között a bőrsejtekben, ezáltal károsítják a hámsejteket és felgyorsítják a fény okozta öregedést.

A szabadgyökök semlegesítésére kiválóak az antioxidáns vegyületek, melyek egy részét csak táplálékkal vagy táplálék-kiegészítőkkel tudjuk a szervezetünkbe juttatni. Ilyenek például a jól ismert: A-, C-, E-vitamin, béta karotin, polifenolok, flavonoidok.

Kevés folyadék

 

Akár a kék bolygónak nevezett Föld, mely felszínének két-harmadát víz borítja, minket is jelentős százalékban alkot víz. Testünk kb. 60%-ban, agyunk kb. 85%-ban víz. Sejtjeinknek nagy mennyiségű folyadékra van szüksége, hogy képesek legyenek ellátni a feladatukat, és ez teljes mértékben igaz a bőrsejtjeinkre is. Amennyiben nem kap a szervezetünk megfelelő mennyiségű vizet, úgy hamar jelentkezhetnek a tünetei, mint pl. a szárazbőr.

Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megoldani, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyasztunk: az orvosok 2,5-3 liter/nap-ot mondanak. Ezt a mennyiséget kor, súly és mozgás is befolyásolhatja. Jobban igénybevett sportolók számára ún. izotóniás italok is javasoltak. Nagyon fontos figyelnünk arra, hogy a vízfogyasztás mellé pótoljuk a szervezetünkbe a sókat és ásványi anyagokat is.

 

Vitaminszegény táplálkozás

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem végezte el 1966-1990-ig azt a felmérést, amelyben összehasonlításra kerültek ennek a majdnem 30 évnek beltartalom alapján az élelmiszerei. A kutatásban az 1966-os mennyiség jelentette a 100%-ot, és ehhez képest hasonlították az 1990-es eredményeket. Mikroelem tartalom alapján a legrosszabbul a kukorica teljesített, amely 1966-hoz képest mindössze 18,6 %-ot tartalmazott! Vitamintartalom szempontjából pedig a tej és a káposzta döntetlen versenyben nyerte el a legalacsonyabb eredményt: mindössze 5%-át tartalmazta az 1966-os értéknek!

Ez a felmérés 1990-ig mért értékekkel számolt, azóta pedig ezek az értékek tovább romlottak az elmúlt több, mint 30 évben. Az ember bármennyire is törekszik az egészséges élelmiszerekre, sajnos a megfelelő tápanyag már nem áll úgy a rendelkezésére, mint 60 évvel ezelőtt. Emiatt azokban az emberekben, akik nem pótolják a megfelelő tápanyagokat minőségi forrásból, rengeteg betegség és probléma léphet fel.

Kor

Megszületünk, felnövünk és megöregszünk. A testünk genetikailag úgy van kódolva, hogy öregedjen, és végül búcsút vegyen az élettől. Bőrünkben a hanyatlás ideje 25 éves kor körül kezdődik, amikor is a kollagén termelés csökken. Kezdődik mindez apró ráncocskákkal, melyek az évek folyamán mély barázdává alakulnak. Sokat segíthetünk, hogy testünk egészségét megőrizve késleltessük vagy szebbé tegyük ezt a természetes folyamatot, de a legjobb megoldás erre, ha nem a jövőben és nem is a múltban élünk, hanem a jelenre koncentrálva kiélvezzük a most minden szépségét, beleértve magunkat és korunk csodáit is!

Pin It on Pinterest