Az 1970-es években dán kutatók felfedezték, hogy az eszkimók között jelentősen kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedés, a magas vérnyomás, a szívbetegség és a rák kialakulása, mint az átlag-populációban.

Az eszkimók étrendje nagyrészt húsból, fóka -és bálnazsírból állt.

halolaj omega 3 A dán kutatók kimutatták, hogy a védőhatás az étrendjükben lévő omega-3 zsírsavaknak köszönhető. Az omega-3 gyulladáscsökkentő hatású és csak külső forrásból tudjuk bevinni, a szervezetünk nem tudja előállítani. Ezt a felfedezést több tanulmány megerősítette, valamint megjelent egy adat, hogy évente 96000 amerikai halálát okozza az omega-3 zsírsav hiánya.  Ezen felbuzdulva a táplálék-kiegészítők piacán rengeteg halolaj-kapszula jelent meg, vásárlók milliói fogyasztják ezeket.

Ezzel kapcsolatban dél-koreai tudósok 14 kutatást foglaltak össze, amelyek olyan kísérleteket elemeztek, melyben a részt vevő páciensek halolaj-kapszulát kaptak táplálék-kiegészítőként illetve a kontroll-csoport placebot kapott. Azt találták, hogy a halolaj-kapszulát fogyasztóknál semmiféle kimutatható előny nem jelentkezett! Mi lehet az oka, hogy a halolaj-fogyasztás nem hozta meg a várt javulást?

Az omega-3 egy telítetlen zsírsav, ami azt jelenti, hogy a kémiai szerkezete nagyon könnyen megváltozik. Az eszkimók a húst, a zsírt többnyire sózva vagy nyersen fagyasztva eszik meg, a benne található zsírsavat nem teszik ki hőkezelésnek. A másik fontos összetevő, amely a természetben az omega-3 zsírsavval együtt fordul elő, az a polifenol. Ez a vegyület színes gyümölcsökben, zöldségekben, különböző fűszerekben található és megvédi sejtjeinket a káros hatásoktól, antioxidáns hatása van. Az eszkimók által fogyasztott hús szintén tartalmazza.

Hogyan állítják elő a legtöbb omega-3 készítményt? Tengeri halakból hőkezeléssel, tisztítással, ami az eredeti zsírsav szerkezetét tönkreteszi. A tiszta omega-3 gyorsan telítődik, avasodik s káros a szervezetünkre, mert gyulladáskeltő és nem gyulladás-csökkentő hatása van. Nem csoda, hogy ezeket a készítményeket hatástalannak találták!

Ez azt jelenti, hogy nem tudjuk helyreállítani az omega-3 egyensúlyt a szervezetünkben? Egyáltalán, meg tudjuk mérni, hogy a mi testünk milyen állapotban van?

Ma már elérhető egy teszt, amellyel meg tudjuk mérni ezt az egyensúlyt. Az omega-3 készítmény kiválasztásakor fontos szempont, hogy tartalmazzon hozzáadott polifenolt, ami megvédi az omega-3 zsírsavat az avasodástól és biztosítja, hogy az beépüljön a sejtekbe. Fontos, hogy rendelkezzen az EFSA /European Food Safety Authority/ az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság engedélyével! Fél év használat után a teszt megmutatja, hogyan áll helyre az omega-3 egyensúly.

Van megoldás arra, hogy tegyünk az egészségünkért, hogy bizonyíthatóan megelőzzük a betegségeket! Ha szeretnéd megismerni saját szervezeted állapotát, vedd fel velünk a kapcsolatot: kapcsolat@csakegydontes.hu

 

 

Pin It on Pinterest